Jag blev alldeles varm i hjärtat

Jag tackade ja till inbjudan. Det är alltid kul att träffa nya människor. Strax efter kl 9 var jag redan på Sveavägen vid ABF lokalerna och såg fram emot att delta i matchningsträffen där nyanlända möter företagare för att få hjälp, mentorskap, inspireras och kanske få anställning eller praktik.

Jag träffade ett 10 tal nyanlända. Många hade färdigt bearbetade affärsplan, andra hade mycket “go” de var drivna och hungriga. Bland dem var en tjej från Eritrea, vi får kalla henne för Gina eftersom jag vill inte uppge hennes riktiga namn.

Hennes mamma och pappa är kvar i Eritrea, stora brorsan är i Tyskland och lille bror är kvar i Afrika men har planer att fly därifrån. Hon har kontakt med sina bröder genom appar på mobilen och facebook. Men mamma och pappa har hon inte så ofta kontakt med. De har ingen facebook och hon saknar dem mycket.

Hon tog gummibåten från Libyen till Italien och efter 3 månader var hon i Sverige. En resa som kostade mycket pengar och var lång och svår. Över ett år slösades i “förvaring” i Sverige. Hon gjorde ingenting, bara väntat månad ut och månad in…. Efter det kunde hon börja på SFI för att lära sig svenska, hon kontaktade arbetsförmedligen och försökte få praktik eller anställning. Så kom hon i kontakt med IFS.

Torsdagen den 9 mars var projektet Vinnande Matchning i Stockholm. Det kom totalt ett 60-tal nyanlända och vi var c:a tjugo företagare. Det är en helt ny form av matchning mellan nyanlända och företagare med utländsk bakgrund och det kommer att göras på flera städer säger Maroun Aoun, VD för IFS.

Där satt Gina och jag. Jag försökte att ställa lite frågor till henne men jag tänkte mest på gummibåten fullpackad med människor ute i medelhavet. Samma medelhav som jag badar i när jag hälsar på mina släktingar i Grekland. Resan som jag gör ett par gånger om året tar bara 3 timmar, inte 3 månader… . Gina vill ha jobb eller praktik säger hon. Hon vill tjäna pengar själv, lära sig språket och skaffa vänner. Vi börjar med praktik.

Ett par veckor är jag i Södertälje på ett nätverksmöte och där träffar jag Mats.

Mats jobbar med ett företag som sysslar med direktreklam. Jag frågar om han kan hjälpa till en tjej som praktiserar hos mig och klart han kan. Jobb finns det alltid säger Mats.

Nu är matchningen klart. Hoppas att Gina får en anställning och lön och många många vänner för att hon är värd det. Jag hoppas också att hennes föräldrar i Eritrea får hjälp av någon som kan visa dem hur de kan kommunicera med Facebook och mobila appar så att de kan prata med Gina oftare. Hon saknar dem väldigt mycket.

Jag vill också tacka Maroun Aoun, Farshad och Amir och hela IFS för en underbar projekt. Jag ser fram emot nästa gång!

OM du vill läsa mer om ifs deras hemsida är http://www.ifs.a.se/

EnglishGreekSwedish