Video för ditt företags sociala media

Hur ska det gå till med video för ditt företags sociala media?Vad är det en social video och varför du behöver satsa på det? Här kan du få tips och råd när det gäller ditt företags satsning på video för sociala media. Nästa år mer än 80% av all Internet-trafik kommer att vara video.

Läs det här artikel innan du börjar med video för ditt företags sociala media

Facebook, instagram, Linkedin och resten av sociala media sociala hårdsatsar redan på video. Youtube har blivit det största sökmotor efter Google och då söker man utesluttande video för att lära sig nya grejer, underhållas eller utbildas.


Enligt en Hubspot statistik hittade nästan hälften av oss alla tittar på video (på Facebook eller YouTube) mer än en timme varje vecka och videokonsumtionen stiger 100% varje år

Du vinner på att följa trenden om social video

Som allt nytt kan video bli lite skrämmande i början… Vi är inte vana att se oss själva på bild och ännu mindre att agera… Scary men lungt … du behöver inte börja där utan du kan skapa video utan att ens synas eller höras på det. Du kan animera bilder och skriva texter som rullar förbi och lägga till musik. Bra att börja med att inte synas eller höras länge om du känner att du behöver lite tid.

Social video är alltid ett videoinnehåll som du skapar och delar via sociala siter. Dessa videoklipp kan vara vanliga inlägg, berättelser, tips, eller presentation av nya produkter eller tjänster. Du vill att de som ska se videon ska få reda lite mer om ditt företag och engagera sig, kommentera eller gilla eller dela innehållet. Om din videoinlägg skapar engagemang och många kommenterar det då har du lyckas med det.

Sugen på att börja filma med greenscreen? Missa inte minna tips på bloggen: http://www.fotografjannis.se/bra-tips-for-att-filma-med-green-screen/

Ideer och tips om video för ditt företags sociala media.

1. Social video om ditt företag.

Vad jobbar du med? Vad brinner du för? Vad skiljer dig från konkurrenterna? Varför ska man välja dig?
Berätta med en kort video varför är ditt företag bäst i det ni gör. Berätta historien om ditt företag, hur du började och varför. Dina drömmar och dina mål. Men håll dig till en jätte kort video. 30-45 skunder som bäst. Har du mycket att berätta är det bäst om du gör flera så kan du testa sen vilken blir bäst.

2. Social video om nya produkt eller tjänst.

Din nya prokukt eller tjänst är fantastisk. Du vet det! Låt alla andra också veta det. Var personlig och ta fram alla fördelar av din produkt eller tjänst. En kort socialvideo måste vara kul, engagerande och lätt att dela. Beskriv inte alla små detaljer som skulle ingå i en produkt redovisnings video utan var rolig enthusiastisk och personlig. Berätta också vilka problem löser din tjänst eller produkt … nyttan är viktig.

3. Social video till mässan, event, tävling eller kick off.

Berätta om dina kunder varför de ska komma men även var och när. Det är viktigt att de vet om du har ett erbjudande om du vill locka till dem. Det är okså bra för deras planering om du berättar om exakt plats och om det finns parkring samt aktuella tider

4. Kundresensioner som video.

Låt dina kunder sälja dig. Det finns ingeting som är kraftfullare än en recension eller omdöme. När du låter andra kunder berättar om hur bra du är och hur löste du deras problem är lättare för andra att anlita dig.

5. Visa hur man gör på video

I det här videon kan du få reda på varför är det en dålig ide att fotografera porträttbilder med mobilen


Utbildning är alltid bra! Oavsett om jag vill byta slang i min cykel eller lära mig hur jag betsar en möbel eller fixa något på datorn,söker jag efter instruktioner eller tips på youtube.

Vad är du expert på? Gör en video och visa på hur dina kunder få lösa sina problem. Om du etablerar dig som expert i din branch är lättare att bli anlitat. Alla vill jobba med någon som bevisligen kan det mesta i respektive branch.

6. Intervju format – Vanliga frågor och svar för din sociala video

Ett perfekt sätt att engagera dina följare och svara på alla frågor. Samla dina frågor lätt från alla frågor som kunderna frågar för att förtydliga vad de köper. Börja med att göra en lista eller gå tillbaka till gamla mail som du har svarat deras frågor. En kort och införmativ video intervju som kan skapa klarhet och svara på allt som folk undrar om. Om du har flera produkter eller tjänster gör en intrevju för var och en så kan du använda dessa filmer på din hemsida också. Till exempel om du både leasar och säljer produkter kan du ha olika FAQ i varje undersida.

Skapa teasers för sociala media för dina kurser

Olle Lecknes film om sina kurser om Social selling.

Vad är det som man ska lära sig i din kurs? Vilken nytta har dem som ska köpa din kurs. Vilka problem löste dem som köpte din kurs. En snabb videobeskrivning gör att värdet av din kurs kommer fram mycket personligare och bättre. Att skapa teasers för dina kurser gör ibland att du kan nå personer som du skulle aldrig kunna nå lätt annars.

Tips om ljud och mikrofoner

Mikrofon för video för ditt företags sociala media

Ljudet är mycket viktigare än bild. Dåligt ljud kan göra att ditt video bli svår att se och uppfatta, tittaren kommer snart att ge upp och gå vidare. Därför bör du ha 100 procent koll på ljudet.

Bäst ljud kommer från en kvalitativ mikrofon som är nära munnen/ljudkällan och miljön är någorlunda ljudisolerad och fri för biljud.

Se gärna min film om ljud och läs bloginlägget http://www.fotografjannis.se/vilken-ar-den-basta-mikrofonen-nar-du-ska-spela-in-video/

Undvik eko

Mjuka meterial med oregelbund yta runt om är mycket mer effektiva för att dämpa eko. Hårda material med slätta ytor reflekterar ljudet bäst. Därför vill du undvika stora omoblerade utrymme och filma din video i mindre utrymme med väggar som är allt annat än tomma. Video ljudet blir avsevärt mycket bättre.

Undvik (vanligt förekommande) rumsljud

Tänk på att luftfläktar, kylskåp eller frys låter ibland. Väggklockor kan bidra med ett svagt tik-tack och även trafik kan höras genom fönster.
Självklart ska du stänga av radion och TV men tänk även på att mobilen kan ringa, lägg tystlägget på eller slå på flygplanslägget. Luftkonditionering (A/C) kan stängas av och låt os be att inte någon ambulans far förbi … eller att inte någon granne eller chefen skriker irriterad 🙂

Välj en bra mikrofon

En dedikerad mikrofon för några hudralappar (eller mer) kan göra stor skillnad för ljudet. Din kamera bör ha ett uttag för mic. Om den inte har bör du fundera på att ersätta den:-( Det finns olika sorters mikrofoner, och alla är okika bra på sitt sätt. Om jag ska utrycka mig lite försiktigt du kommer snart att längta efter en ny mikrofon oavsett vad du väljer att köpa först.

Jag brukar dela upp dem i tre olika kategorier.
1. Mikrofoner som du kan sätta fast på kameran eller på en boom och de lyssnar bäst det som händer alldeles framför dem Dessa heter också shotgun mikrofoner eller riktade. De är helt OK att spela in ljud från lite avstånd.

2. Myggor som man kan fästa i kragen /kläderna. De är små och kan lätt vara in i bilden utan att störa så mycket. Eftersom de är ofta nära munnen spelar de in bra ljud. Det finns trådade och trådlösa myggor och system som man kan koppla in flera myggor i en inspellning.

3. Fristående mikrofoner som spelar in ljud oberoende av bilden och jobbar paralelt med kameran. Oftast bra att använda även som ljud backup.

Läs gärna min test om mikrofoner här på min blog:http://www.fotografjannis.se/vilken-ar-den-basta-mikrofonen-nar-du-ska-spela-in-video/

Bild

Stabilitet

En skakig bild är en dålig bild. Välj en stabil stativ och en dedikerad videohuvud för att filma stabilt och med professionell känsla. När det gäller stativ du kan spendera i princip hur mycket som helst men jag skulle säga att du bör nöja det minst runt tusenlappen eller max två. Det som är viktigare i sammanhanget är videohuvudet och där tycker jag att man kan spendera lite mer. (Eller köpa begagnat). En stabil och välfungerande stativ köper man en gång i livet…

Ljus & reflektorer


Om man ska filma innomhus krävs det ganska mycket ljus. Om du till exempel ska filma videohälsningar både till Julafton och till midsommar och du ska göra det innomhus det är bra om de håller samma kvalitet ljusmässigt. Det är kanske inte så kul om man har en ljus och trevlig bild på sommaren och en mörk och dyster bild på vintern. Att ha trevlig ljus oavsett årstid är att föredra.
Led belysningar är vanligast numera och det finns i alla möjliga storlekar och styrkor. Välj någor som är tillräckligt stark så behöver du inte använda så många. Jag använder 8 st lampor som motsvarar ungefär 500W gammeldags lampor var och en och är i princip tillräckligt för att ljussätta en intervju med 2-3 st personer med en greenscreen. Om man ska filma med 1/50 dels sekund kan man använda bländare F/ 5,6 eller F/8 på ungefär 800 ISO. Man vill inte gå så mycket högre i ISO talet om man har en kamera som är lite äldre och levererar lite sämre kvalitet på höga iso.
När du ändå är inne på att skaffa lite ljus, passa på att skaffa ljusstativ och kanske reflektor och en reflektorhållare.

Manus och innehåll i din social video

Lägg ner mycket tid på att fram innehål som är koncentrerat och engagerande. Om det som du vill säga kan du säga det med hälften av orden som du tänkte använda är detta en stor fördel, eftersom din video kommer att bli ännu slagkraftigare. Ta gärna hjälp av någon som är bra på copy och texter. Lyssna gärna på reklam på radio och TV.

Hur utrycker dem sig?
Med vilken tempo pratar dem?
Hur långa meningar använder de?
Hur sparsamma är att berätta om allt?
En reklam på radio eller TV är en dyr historia. Dessa människor som gör det har stor erfarenhet och deras jobb bör studeras noga. De vet vad som engagerar och hur de ska uttrycka sig på några få sekunder för att få din uppmärksamhet.

Undertitlar

Vet du att 85% tittar på FB videos utan ljud? man vill inte störa omgivningen på T-bana, bussen eller hemma när de andra tittar på TV. Därför bör du texta din video. Se hur jag sammanfattar texterna här nere.

Tips för undertitlarna för din video

  1. Det ska vara läsbart Vit mot svart eller svart mot vit och rätt storlek.
  2. Testa din text i olika mobiler om det är läsbart och
  3. koncentrera dig på det viktigaste, inte hela texten för då blir för mycket.

Humor

Bästa tipset för video för ditt företags sociala media är att vara lättsam och humoristisk. Din stil och framtoning måste vara underhållande, med glimten io ögat och påhittig. Om du bjuder på dig självdin video blir populär och lätt att dela och det är du vill. Lägg ner mycket tid när du ska hitta på ideer och repliker och hur du ska berätta något. Fråga dig själv om du skulle själv gilla eller dela din video. Om inte gå tillbaka till rutan ett och fundera en ny upplägg.
Följande video gjorde jag för att önska glad påsk:

Vill du läsa om mera tips för ditt företags social media och video? Det finns här: http://www.fotografjannis.se/tips-for-videomarknadsforing-for-ditt-foretag/

Längd för din video

Ditt video som är avsett för ditt företags sociala media ska vara kort. Punkt.
Du kan göra en längre video för de som vill komma till hemsida och få reda på mer om du vill men det som ska finnas på sociala media bör hållas kortare eftersom dess funktion är att väcka nyfikenhet och engagemang. De som blir nyfikna gan gå vidare till din hemsida och få reda på mer.

När du portionerar innehållet kan du öka konverterandet eftersom fler blir nyfikna i dess innehåll. Jag brukar rekommendera att hålla längden till under 60 sekunder för sociala media och öka till 3-6 minuter på hemsidan när en nyfiken besökare törstar för mer information. En besökare som är så pass nyfiken för att komma till hemsidan är mycket mer intresserad och vill ha mer info.

Om du känner dig blyg eller inte gilla se dig själv på video (Vem gör det egentligen? Jag hatar att se mig själv och ändå har gjort över 300 videos) finns andra sätt tackla till problemet. u kan visa stillbilder och berätta ditt innehåll utan att du visas på bild. Här kan du se en video på min Youtubekanal som jag har gjort bara med stillbilder om min barnfotografering :https://www.youtube.com/watch?v=BL7I5BSX4iw

Lycka till med din satsning!