Professionell studio Ljussättning på företagsporträtt

porträtt av Fotograf Jannis Politidis Professionell studio Ljussättning på företagsporträtt
Ljussättningen är en viktig aspekt i porträtt. Som porträttfotograf ser jag alltid till att jag använder rätt ljussättning.  Det är viktigt att du också kan påverka för att välja vissa ljussättningsstilar, förhållanderna mellan ljus & skugga mm. Som porträttfotograf är jag upphovsman i flera slags porträtt, inklusive företagsporträtten.  Innan vi går vidare, låt oss definiera termen ”ljussättning”. Ljussättning är leken av ljus och skugga över  ett ansikte (eller hela kroppen för den delen

Vilka är de fyra olika varianter av Professionell studio Ljussättning på företagsporträtt?

Grundtypen av ljussättning är Split, Rembrandt, fjäril och Loop belysning.
• Split belysning – Detta innebär att skapa ett ansikte som är indelat i två halvor precis som namnet antyder. Den ena sidan av ansiktet faller i ljuset och den andra faller i skuggan. Det brukar användas för att skapa bilder för att se dramatiskt ut. Traditionellt det passar bäst till dramatiska bilder.
• Rembrandt belysning – Detta heter Rembrandt eftersom Rembrandt använde oftast ljussättningen sina målningar. Rembrandt belysning identifieras vanligtvis av närvaron av en triangel av ljus på kinden. För att skapa en riktig Rembrandt, se till att ögat på skuggsidan av ansiktet har ljus i det annars kommer ögat att se dött utan blänk. Tänk på att inte alla ansikten är idealiska för Rembrandt. Ansikten med höga framstående kindben kommer att fungera bra.
• Butterfly Lighting – Fjärilsbelysningen får sitt namn från den fjärilsformade skuggan som skapas under näsan. Detta görs genom att placera den primära ljuskällan ovanför och direkt bakom kameran. Detta används oftast i glamour stilbilder och när man skapar skuggor under kinderna och hakan.

Porträtt av Fotograf Jannis Politidis

• Loop lighting – Detta skapas genom att skapa en liten skugga av vissa delar av ansiktet, som motivets näsa på kinderna. När ljuskällan skapas måste ljuskällan vara något högre än ögonhöjden och även ca 30-45 grader från kameran (det beror oftast på personen). Loop, till skillnad från Rembrandt belysning där näsan och kinden möts, berör inte näsan och kinden. Loopbelysning är förmodligen det vanligaste belysningsmönstret som används i professionellt företagsporträtt eftersom det är lätt att skapa en bild som smickrar motivet.

De två stora belysningsstilarna omfattar den breda och korta belysningen.
• Bred belysning – Det här är en belysningsstil som kan användas för varje ljusmönster (delat, Rembrandt, fjäril och loop). I bred belysning väntar motivet från centrum och ansiktssidan vrids mot kameran. Detta ger ett större ljusområde på ansiktet, och skuggsidan är mindre. Det gör att personens ansikte ser bredare ut, och det är inte lämpligt för ett tyngre eller avrundat ansikte.
• Kort belysning – Det här är helt enkelt motsatsen till den breda belysningsstilen. Den används ofta för mörkare porträtt och brukar lägga mer ansikte i skuggan än i ljuset. Denna typ av belysning tenderar att ge motivet en smalare och smickrande look.

Se flera exempel på

http://www.fotografjannis.se/jobbportratt-med-mjukt-eller-dramatisk-ljus/

och

http://www.fotografjannis.se/portratt-av-instagramprofilen/

EnglishGreekSwedish